понеділок, 13 березня 2017 р.

Операція "Первоцвіт".

Оголошуємо операцію "Первоцвіт"! Спрямована вона буде на захист сон - трави, пролісків, конвалії, рясту та багатьох інших весняних рослин, ім'я яким - первоцвіт.
Ми познайомимо вас з ними, розповімо про причини їхнього зникнення, дамо поради як вирощувати ці рослини,повідаємо про легенди й повір'я. Від вас також чекаємо повідомлень.

Врятуйте квіти весни !
Їх рвуть тисячами для букетів чи для продажу, видирають з корінням, цибулинами. З кожним роком весняних квітів стає дедалі менше.Весняні квіти беззахисні.Дуже міцно зв'язані з грунтом, вони не можуть постояти за сенбе, втекти від браконьєра. Багато весняних квітів занесені до Червоної книги, адже важко переоцінити його значення як раннього медоносу.


Хто є хто ?
Сон - трава. Ще її називають "вовчий сон". Цю пухнасту квітку назвали так тому, що за стародавнім повір'ям її можна покласти під подушку - а тоді уві сні побачиш  свою долю.Сон цвіте великими синьо - фіолетовими квітками із сріблястим опушенням. Сон - трава має ламке кореневище і тому дуже страждає від витоптування. Тож, знаходячись навесні в лісі, поглядайте під ноги. Цвіте сон з квітня до перших чисел травня.


Якщо ви хочете милуватися сон - травою, зберіть насіння диких рослин (вони достигають наприкінці весни) і на початку червня або вже перед зимою посійте їх на грядці. Наступного року сіянці треба пересадити на постійне місце - клумбу, квітник, де вони через пару років починають цвісти.

Пролісок. Всім відомий у народі пролісок має доволі багато інших імен. На Львівщині його називають "снігуроньки", "скорозріст", "ярник", "годзинка", "клопоцій". На Тернопільщині - "сніжички", "памороззя", "білявки", "скороліски". У Карпатах - "мартівки", "козульки", "москалики", а іноді й не надто благозвучно - "козодрист". Справді, дикі кози, після голодної зими покуштувавши стебла пролісків , що повні біологічно активних речовин , мучаться животом. Це, природно, не пройшло повз увагу людей і закріпилося у назві квітки.









Ряст (Хохлатка) - надзвичайно елегантна рослина. Ще її називають "зозулині черевички". Сизо - бузковий димочок рясту, який цвіте у квітні, милує око після тривалої зими. Квітки рясту багаті на нектар. Рослина має багато біологічно активних речовин, завдяки чому пуп'янок починає свій підсніжний розвиток при температурі 0⁰С. При збиранні рясту не варто видирати його разом з корінням, старайтеся не витолочувати землю біля квітки.




Мати - й - мачуха - можливо, найневибагливіша рослина серед усіх первоцвітів. І зацвітає однією з перших, на початку березня, - на схилах балок, залізничних насипів. Згодом з'являються листочки: із зовнішнього боку листка поверхня шорстка, холодна, як руки нелюбої мачухи, а з внутрішнього - тепла, м'яка, наче мамині ручки. Звідси й назва квітки.
Мати - й - мачуха - цінна лікарська рослина і тому вимагає особливо бережливого ставлення.

Первоцвіт весняний (примула), їх у стародавній Греції називали " квітами дванадцяти богів".
Збирають у квітні. Настої допомагають при багатьох недугах, але, насамперед, це дуже сильний і безпечний відхаркувальний засіб при кашлі.







Ще одна лікарська весняна квітка - медунка !





Конвалія - надзвичайно тендітна, ця біленька квітка на довгій тонкій ніжці - і в цьому її нещастя. Подекуди вона навіть не встигає зацвісти, люди зривають бутони, які ще не розпустилися. А може , не варто збирати в лісі конвалії ? Краще розводити їх біля своєї хати. Адже вирощувати ці квіти цікаво і не дуже складно.

Немає коментарів:

Дописати коментар